Aida Dajić

Fotografija korisnika/ce Aida Dajic.

Aida Dajić (Zenica, 1991.)., osnovnu i srednju muzičku školu završila je u Zenici. Diplomirala je2014. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Dejan Mlađenović, a magistrirala 2016.godine u klasi prof. Pavel Kondrušević.

Dobitnica je nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima i muzičkimfestivalima. Usavršavala se iz oblasti viole, kamerne muzike i prisustvovala je na seminarimauvaženih profesora: Pavel Kondrušević, Violeta Smailović, Sergej Kravčenko, Manhattan StringQuartet, Muzika na žici, Zeničko proljeće, Sarajevo Sonic Studio, Majske muzičke svečanosti,Sarajevska zima, Festival ulične umjetnosti.

Učestvovala je u radu mnogih domaćih i evropskih omladinskih i kamernih orkestara: STUEBA(Njemačka), The European Student Chamber Orchestra (Novi Sad, Beograd, Banja Luka, Sarajevo),Young Euro Classic Orchestra (Berlin), EUphony Symphony Orchestra (Hrvatska, Slovenija, Austrija,Budimpešta), Dartmouth Symphony Orchestra (Budimpešta, Sarajevo), Sarajevo Chamber MusicFestival, Sarajevo Sonic studio, Festival “Muzika na žici”, Sarajevo. Sa gudačkim kvartetom nastupalaje u Austriji (Bad Ischl) i Norveškoj (Oslo).

Kao solistica nastupala je sa Gudačkim orkestrom MAS i Kamernim simfonijskim orkestromZenica. Godine 2017. vodila je sekciju viola rezidentnog Simfonijskog orkestra festivala Riva del Gardau Italiji. Trenutno je zaposlena kao asistent viole na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Također, član jegudačkog kamernog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu, Gudačkog kvarteta aMAS, Kamernogsimfonijskog orkestra Zenica, i saradnik Sarajevske filharmonije.