Ališer Sijarić

Ališer Sijarić

Ališer Sijarić rođen je 1969. godine u Sarajevu. Studirao je muzikologiju i kompoziciju na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi red. prof. Josipa Magdića te filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Godine 1994. dobija stipendiju Austrijskog ministarstva za nauku i umjetnost te nastavlja studij kompozicije na Univerzitetu za muziku u Beču, u klasi red. prof. Michael Jarella, gdje završava magistarski studij. Specijalizira kompoziciju kod red. prof. Beat Furrera i red. prof. Hans-Peter Kyburza u Grazu.
Sijarićeve kompozicije izvođene su u okviru više međunarodnih festivala, kao što su: Kopenhagen – Kulturhuaptstadt Europas, Wien Modern, Salzburger Festspiele, Muzičko Bijenale Zagreb, Musikprotokoll Graz, Culturscapes Basel, Chamber Music Festival Sarajevo, SONEMUS Fest, Mittelfest itd. O uspjehu njegovih kompozicija svjedoče i mnogobrojne porudžbe međunarodno renomiranih muzičkih institucija poput Konzerthaus Geselschaft Wien, Konzerthaus Berlin, Ensemble Collegium Novum Zürich, Kammaransemblen – Stockholm, Ansambl Cantus – Zagreb, PreArt – Zürich, Manhattan String Quartet itd. Njegove kompozicije višestruko su izvođene u Austriji, Bosni i Hercegovini, Češkoj, Danskoj, Hrvatskoj, Italiji, Irskoj, Makedoniji, Njemačkoj, Rumuniji, SAD, Srbiji, Švedskoj i Švicarskoj. Kompozicije su mu objavljene na nekoliko nosača zvuka, a njegov zvanični nakladnik je Edition 21 iz Beča.
Pionir je savremene umjetničke kompozicije kao i analize savremene umjetničke muzike u Bosni i Hercegovini, što dokazuju mnogi projekti u oblasti organizacije manifestacija, edukacije i podrške aktivnosti mladih umjetnika. Godine 2001. osniva i od tada u svojstvu umjetničkog direktora uspješno vodi Samostalnu Organizaciju NovE Muzike Sarajevo – SONEMUS gdje okuplja mlade kompozitore i izvođače savremene umjetničke muzike međunarodnog nivoa. U sklopu festivala SONEMUS aktivan je i kao predavač iz oblasti kompozicije. Član je Instituta za savremenu umjetničku muziku (INSAM, Sarajevo) gdje djeluje i kao jedan od predstavnika odjela Kompozicija. Također, član je i kompozitorske grupe Gegenklang.
Od 2000. godine zaposlen je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, a od 2012. godine predaje kompoziciju. Trenutno je u svojstvu vandrednog profesora kompozicije, kompjuterske muzike i orkestracije kao i šefa Odsjeka za kompoziciju.