Alma Dizdar

Alma Dizdar srednje muzičko obrazovanje završava kao đak generacije u Muzičkoj školi I i II stupnja Mostar u klasi prof. Vasilija Buzmakova. Osim srednje muzičke škole istovremeno pohađa Opću Gimnaziju u Stocu koju završava odličnim uspjehom. Dalje obrazovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u klasi red. prof. mr. Faruka Sijarića i van. prof .mr. YeonJu Jeong. Ostvarivši odličan prosjek, nagrađena je priznanjem Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu. Nakon završetka prvog ciklusa studija upisuje master studij na Ithaca College, New York u klasi prof. dr. Calvina Wiersme gdje je bila angažovana kao asistentica na predmetu violina. Na spomenutom univerzitetu ostvaruje prosjek 10,00. Master studij nastavlja na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u klasi van. prof. mr. YeonJu Jeong, kojeg uspješno završava 2018. godine.

Tokom školovanja ostvarila je zapažene uspjehe na federalnim takmičenjima učenika i studenata muzike Federacije Bosne i Hercegovine u kategorijama solo i kamerna muzika. Godine 2013. osvaja treću nagradu na Međunarodnom takmičenju “Petar Konjović” u Beogradu, 2017. godine drugu nagradu na Internacionalnom takmičenju SASEVC u kategoriji violina solo.

Sa klavirskim triom TrioLLA ostvarila je značajne uspjehe te koncertirala u Austriji, Italiji i Bosni i Hercegovini. Usavršavalase na stručnim radionicama renomiranih profesora kao što su: Cihat Askin, Calvin Wiersma, David Quiggle, Susan Waterbury, Manhattan String Quartet, Emerson String Quartet, Goran Končar, Bernard Rose, Christopher Taylor, Deborah Wong, Mark Steinberg, Dora Schwarzberg, Anna Dzialak Savytska, Ernst Kovačić i drugi. Kao solista nastupala je sa Gudačkim orkestrom MAS i Simfonijskim orkestrom Mostar. Koncertirala je u Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Italija, SAD, te zemljama regiona.  Trenutno je zaposlena kao asistentica na predmetu violina, na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.