INSAM Vizionarska platforma

Vizionarska platforma predvođena je od strane odabranih članova INSAM-a i savjetnika, koji su se dokazali u svom istraživačkom polju i koji su svjesni svoje društvene odgovornosti. Svrha ovog odjela je širenje znanja u polju savremene umjetničke muzike, produkcije izvođačkih umjetnosti, razvoja novih tehnologija, aktivnih teorijskih praksi i transdisciplinarnog istraživanja umjetnosti, kao i uticaja istog na društvo te razvoj visokih moralnih vrijednosti mladih umjetnika i istraživača. Komisija sastavljena od članova odjela bavi se filantropskom djelatnošću Instituta. Vizionarska platforma je glavni sponzor svih projekata INSAM Instituta, uključujući INSAM Journal of Contemporary Music, Art and Technology.

Članom Vizionarske platforme može postati: član INSAM-a, koji ima završen studij iz minimalno jedne oblasti i koji se dokazao u svom istraživačkom polju, kao i svojim društvenim angažmanom. Procedura se sastoji od četiri faze:

Prva faza
– preporuka jednog od članova Vizonarske platforme
– aplikacija: formular, motivaciono pismo, CV (biografija i spisak radova)

Druga faza
– javna nekomercijalna prezentacija rezimea dosadašnjeg rada u samostalnoj organizaciji pred anonimnom komisijom (koncert, performans/eksperiment, instalacija ili predavanje)
ili
– filantropska djelatnost (kompletna dokumentacija minimalno jednog projekta)

Treća faza
– intervju sa komisijom

Četvrta faza
– potpisivanje ugovora kojim se kandidat obavezuje da će njegovati sopstvene moralne vrijednosti, nesebično i mudro pomagati mladim umjetnicima i istraživačima te sudjelovati u planiranju i realizaciji dugoročnih projekata Instituta
– svečani prijem kandidata