Ivan Perković

 

 

Životopis Ivan Perković, prof. mr.


Rođen je u svibnju 1995. godine u Sarajevu. Osnovnu muzičku školu „Mladen Pozajić“ Sarajevo završio je
u klasi prof. Dženane Hadžisadiković kao Učenik generacije na odsjeku klavir. Svoje školovanje nastavlja u Srednjoj muzičkoj školi na odsjeku za klavir u klasi prof. Angeline Bojović – Pap, te maturira u klasi prof. Senke Hasanagić. Diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi van. prof. mr. Nihada Kreče. Dobitnik je priznanja Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu i proglašen najboljim studentom I. ciklusa studija Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, te je trećerangirani student Univerziteta u Sarajevu s prosjekom ocjena 9,96 po završetku I. ciklusa studija. Također je dobitnik Dekanove nagrade Muzičke Akademije Univerziteta u Sarajevu za ostvarene uspjehe na I. ciklusu studija i doprinosu u radu Muzičke akademije. 


Tijekom školovanja bio je stipendista Kantona Sarajevo kao talentirani učenik za postignute izvanredne rezultate, stipendista Republike Hrvatske, stipendista općine Novo Sarajevo i stipendista HKD „Napredak“. Od strane Federalnog ministarstva za obrazovanje i nauku nagrađen je kao najbolji student Muzičke akademije u akademskoj 2016./2017. godini.

Od 2015. godine je obnašao funkciju potpredsjednika Asocijacije studenata Muzičke akademije Sarajevo gdje je ujedno bio član Upravnog odbora Asocijacije. Od veljače 2017. do srpnja 2020. godine obnaša dužnost studenta-prodekana na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu gdje pored prodekanske dužnosti biva član Nastavno-umjetničkog Vijeća, Etičkog odbora i Disciplinske komisije Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu (2017-2020). Ujedno je bio Senator Univerziteta u Sarajevu ispred Grupacije umjetnosti i studentski član Senata Univerziteta u Sarajevu kao i član mnogobrojnih privremenih radnih tijela i komisija Univerziteta u Sarajevu. Kao prodekan i Senator dao je značajan doprinos unaprjeđenju studentskog standarda, reviziji i evaluaciji studentskih programa i vidljivosti Asocijacije studenata i Muzičke akademije u univerzitetskim krugovima i institucijama vlasti. Završetkom magistarskog studija prestaje obnašati dužnosti na Muzičkoj akademiji i Univerzitetu u Sarajevu. 

Kao izvođački umjetnik iz oblasti klavira osvaja mnogobrojne nagrade iz kojih se izdvaja: osam prvih nagrada na Federalnim i međunarodnim takmičenjima/natjecanjima u disciplinama klavir solo, klavir četveroručno i kamerna muzika; 6. mjesto na međunarodnom EPTA takmičenju/natjecanju mladih pijanista; treće mjesto i brončano odličje na Međunarodnom pijanističkom takmičenju mladih pijanista „Davorin Jenko“ u Beogradu 2016.; na 4. međunarodnom festivalu „Bistrički zvukolik“ u Mariji Bistrici 2017. osvojio je prvu nagradu i srebrno odličje u disciplini klavir solo i prvu nagradu sa kamernim ansamblom „Quadrifoglio“. Tijekom školovanja svirao je na mnogim koncertima od kojih se izdvajaju 2010. godine solista sa orkestrom Srednje muzičke škole Sarajevo u sali Oružanih snaga BiH, gdje je izveo Haydnov klavirski koncert u D-duru, u svibnju 2013. godine solistički koncert, kao i koncert u Ambasadi Republike Austrije, u lipnju 2014. godine maturalni koncert u sali Bošnjačkog instituta – Fondacija Adil Zulfirkapašić i u lipnju 2015. godine solistički koncert u sali Bošnjačkog instituta – Fondacija Adil Zulfirkapašič. U okviru Međunarodnog festivala „Sarajevska zima“ 09.02.2017. godine sa Sarajevskom filharmonijom izveo je Lisztov 1. Koncert za klavir i orkestar u Es-duru. Kao solista i član kamernih ansambala nastupao je na mnogim koncertima u organizaciji Muzičke akademije i Asocijacije studenata Muzičke akademije („ASMAS“), koncertima u okviru Koncertne sezone Muzičke akademije, te na
završnom koncertu festivala „Sonemus fest 2018“ i završnom studentskom koncertu „Sonemus fest 2019.“. U listopadu 2019. godine u organizaciji Mađarske ambasade i Udruženja Mađara održao je poluvečernji koncert u spomen na Mađarsku revoluciju i borbu za slobodu 1956. godine sa klarinetistom mr. Timurom Muratovićem u sali Bošnjačkog instituta – Fondacija Adil Zulfirkapašić. U projektu Muzičke akademije “Turneja MAS 9/9“ nastupao je na koncertima u Zenici i Goraždu. U studenom 2019. godine, ispred Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu nastupao je na koncertu mladih pijanista Federacije BiH u Tuzli. Također je nastupao na svečanim koncertima klavirskog odsjeka i odsjeka za gudače, kao i na koncertu studenata i suradnika Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu održanom u Crnoj Gori. Svirao je na završnim koncertima Internacionalnih seminara muzičkih/glazbenih pedagoga FBiH u Dubrovniku u organizaciji Udruženja muzičkih/glazbenih pedagoga FBiH. U veljači 2020. godine u sklopu Međunarodnog festivala „Sarajevska zima“ održao je koncert sa flautisticom iz Republike Turske prof. dr. Bayram Lelya Bayramoğulları u sali Oružanih snaga BiH, te aktivno sudjelovao na Internacionalnom njemačkom festivalu flaute (Uluslararası Alman Flüt
Festivalinde) u listopadu 2020. godine u kolaboraciji sa prof. dr. Bayram Lelya Bayramoğulları (http://www.floete.net). U studenom 2020. godine održao je live stream koncert bez publike sa klarinetistom mr. Timurom Muratovićem povodom 82. godišnjice Kristalne noći (njem. Kristallnacht) u organizaciji La Benevolencije Sarajevo. U sklopu Međunarodnog festivala „Sarajevska zima 2021“ održao je koncert sa violinisticom v.ass. mr. Ilmom Hodović Zulum u koncertnoj dvorani „Cvjetko Rihtman“ u Sarajevu. Povodom Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine, 1. ožujak, ostvarena je suradnja sa OMŠ „Avdo Smajlović“ Goražde gdje je održao koncert sa klarinetistom mr. Timurom Muratovićem. U svibnju 2021. sudjeluje na Prvoj online olimpijadi kulture Sarajevo 2021 (First Online Olympics of Culture Sarajevo 2021) u sklopu kojeg potpisuje MANIFESTO zajedno sa istaknutim umjetnicima svijeta. U studenom 2021. koncert u organizaciji Udruženja
Mađara i Ministarstva kulture Mađarske u spomen na Mađarsku revoluciju i borbu za slobodu sa klarinetistom mr. Timurom Muratovićem. U veljači 2022. u sklopu festivala Sarajevska zima i podrške Yunus Emre Instituta u Sarajevu održao je koncert sa flautisticom iz Republike Turske prof. dr. Bayram Lelya Bayramoğulları. Kao spoljni suradnik bio je angažiran na internacionalnom projektu „Podijelimo znanje 2020“ kao suorganizator, realizator, moderator i IT administrator pri Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu na Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju. Udruženje muzičkih/glazbenih i baletnih pedagoga FBiH angažira ga kao IT administratora za klavirski seminar održan u siječnju 2021. U svibnju 2021. organizira 23. otvoreno Federalno takmičenje/natjecanje u online formatu. U travnju 2022. je angažiran na internacionalnom projektu „Podijelimo znanje 2022“ kao IT Administrator pri Muzičkoj akademiji Univerzitreta u Sarajevu. U travnju 2022. je angažiran kao IT Administrator i dio je organizacionog odbora, savjeta natjecanja 24. Federalnog natjecanja održanog u Zenici 2022. godine. Također, aktivan je član Mreže mladih BiH, Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine. Sudjeluje na mnogim projektima koji u svom fokusu istražuju teme mladih, sigurnosti i mira u sklopu UNFPA-a, UNDP-a, UNMIK-a, RYCO-a, Britanske Ambasade, Mađarske Amabasade i dr. 

Osnivač je i Izvršni direktor Udruženja kreativne i kulturne industrije MUK (eng. Creative and Cultural Industry
Association SOUNDLESSNESS) čija je misija prezentirati visokokvalitetne sadržaje iz oblasti kreativnih i kulturnih industrija, približiti transofrmativnu moć kreativnosti i kulture najširoj mogućoj publici, pružiti vizionarske obrazovne programe i mogućnosti interdisciplinarnog istraživanja te njegovanje društveno kohezivne budućnosti kreativaca i kulturne industrije kroz otkrivanje i kultivaciju novih talenata. Direktor je Memorijala Matusja Blum u sklopu kojeg je centralni događaj prestižno Internacionalno pijanističko natjecanje. Pedagoško iskustvo po završetku diplomskog studija (2018.) stiče na Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo kao profesor klavira i korepetitor. Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu 2019. imenovan je demonstratorom svom mentoru van.prof. mr. Nihadu Kreči gdje surađuje sa studentima. Od 2019. do danas pedagoško iskustvo kao profesor klavira također stiče u JU Osnovna muzička škola „Mladen Pozajić“ Sarajevo gdje obnaša i funkciju IT administratora i rukovodioca online nastave JU OMŠ „Mladen Pozajić“ Sarajevo.

Usavršavao se na seminarima i masterclassima kod eminentnih profesora i pedagoga: Boris Kraljević, Jokut
Mihailovič, Vladimir Bočkarjov, Aleksandar Serdar, Ida Gamulin,Đuro Tikvica, Rita Kinka, Ruben Dalibaltayan, Massimo Gon, Stijn De Cock, Philippe Devaux.