Ivan Perković

Ivan Perković rođen je 1995. godine u Sarajevu. Osnovnu muzičku školu „Mladen Pozajić“ Sarajevo  završio je  u klasi prof. Dženane Hadžisadiković kao Učenik generacije na odsjeku klavir. Svoje školovanje nastavlja u Srednjoj muzičkoj školi, na odsjeku klavir, u klasi prof. Angeline Bojović-Pap, a zatimu klasi prof. Senke Hasanagić. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi van. prof. mr. Nihada Kreče. Dobitnik je priznanja Zlatna značka Univerziteta Sarajevo i proglašen najboljim studentom I. ciklusa studijaMuzičke akademije Sarajevo. Također, dobitnik je Dekanove nagrade Muzičke Akademije Univerziteta u Sarajevu za ostvarene uspjehe na I. ciklusu studija i doprinos radu Muzičke akademije. Trenutno je student 1. godine II. ciklusastudija, na odsjeku za klavir, harfu, udaraljke i srodne instrumente, smjer  klavir pod mentorstvom van. prof. mr. Nihada Kreče. Pedagoško iskustvo stiče kroz rad u Srednjoj  muzičkoj školi u Sarajevu kao profesor klavira.

            Bioje stipendista Kantona Sarajevo kao talentirani učenik za postignute izvanredne rezultate, stipendista Republike Hrvatske i stipendista općine Novo Sarajevo. Od strane Federalnog ministarstva za obrazovanje i nauku primio je nagradu kao najbolji student Muzičke akademije u akademskoj 2016./2017. godini. Od 2015. godine djeluje kao član Upravnog odbora Asocijacije studenata Muzičke akademije u Sarajevu, gdje ujedno i obnaša funkciju potpredsjednika Asocijacije studenata. Od februara 2018. godine obnaša dužnost student-prodekan na Muzičkoj akademiji i član je Vijeća studenata  prodekana Univerziteta u Sarajevu.  Kao prodekan i član Asocijacije studenata dao je značajan doprinos unaprjeđenju studentskog standarda, također vidljivosti Asocijacije studenata i Muzičke akademije u univerzitetskim krugovima, kao i Studentskom parlamentu Univerziteta u Sarajevu. Jedan je od začetnika i organizatora festivala tri umjetničke Akademije pod nazivom „A3“. 

 U toku školovanja osvojio je osam prvih nagrada na Federalnim i međunarodnim takmičenjima u disciplinama klavir solo, klavir četveroručno i kamerna muzika. Na Međunarodnom EPTA takmičenju mladih pijanista u Osijeku osvojio je šesto mjesto. Na Međunarodnom pijanističkom takmičenju mladih pijanista„Davorin Jenko“ u Beogradu 2016. osvojio je treće mjesto i bronzano odličje. Na 4. međunarodnom festivalu „Bistrički zvukolik“ u Mariji Bistrici 2017. osvojio je prvu nagradu solo i srebrno odličje i prvu nagradu sa kamernim ansamblom „Quadrifoglio“.

            Tokom školovanja svirao je na mnogim koncertima od kojih se izdvajaju:  2010. godine solista  sa orkestrom Srednje muzičke škole Sarajevo, gdje izveo Haydnov klavirski koncert u D-duru, u maju 2013. godine solistički koncert, kao i koncert u Ambasadi Republike Austrije, u junu 2014. godine maturski koncert u sali Bošnjačkog instituta – Fondacija Adil Zulfirkapašić i u junu 2015. godine solistički koncert u sali Bošnjačkog instituta – Fondacija Adil Zulfirkapašić, u okviru Međunarodnog festivala  „Sarajevska zima“ 09.02.2017. godine saSarajevskom filharmonijom izveo  je Lisztov 1. Koncert za klavir i orkestar  u Es-duru. te  19.09.2018. godine diplomski koncert. Kao solista i član kamernih ansambala nastupao je na mnogim koncertima u organizaciji Muzičke akademije i Asocijacije studenata Muzičke akademije („ASMAS“), koncertima u okviru Koncertne sezone MAS, te na završnom koncertu festivala „Sonemus fest 2018“. U projektu Muzičke akademije “Turneja MAS 9/9“ nastupao je na koncertima u Zenici i Goraždu, kao i na svečanim koncertima klavirskog odsjeka i odsjeka za gudače Nastupao je na koncertu studenata i saradniika Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu održanom u  Crnoj Gori. Također je svirao na završnim koncertima Internacionalnih seminara muzičkih pedagoga FBiH u Dubrovniku u organizaciji Udruženja muzičkih pedagoga FBiH.

            Tokom školovanja aktivno se usavršavao na seminarima kod eminentnih profesora i pedagoga: Boris Kraljević, Jokut Mihailovič, Vladimir Bočkarjov, Aleksandar Serdar, Ida Gamulin, Đuro Tikvica, Rita Kinka, Massimo Gon, Stijn De Cock, Philippe Devaux.