Jasna Jovićević

www.jasnajovicevic.com     www.nsjo.org

Jasna svira saksofone, bas klarinet i spacedrum, diplomirala je na Muzičkoj Akademiji Franc List u Budimpešti, na smeru jazz saksofon i stekla magistarsku diplomu muzičke kompozicije na York University u Torontu, a momentalno piše doktorsku disertaciju na Fakultetu za medije i komunikacije na transdisciplinarnim studijama savremene umetnosti u Beogradu. Takođe se školovala u SAD-u, Brazilu i Austriji . Dobitnica je nagrada za izvođenje i kompoziciju u džezu. Nastupala je na prestižnim internacionalnim festivalima širom Evrope i Severne Amerike, najčešće sa svojom autorskom muzikom i projektima, svirajući sa istaknutim muzičarima. Provela je nekoliko godina na studijskim putovanjima u New Yorku, Banfu, San Francisku, Španiji, Indiji i Italiji. Godine 2008. izdala svoj debi album “Invented Reality” sa originalnim kompozicijama i aranžmanom u Torontu, 2013. album “Zvuk ptica”, 2015. „Travellers“ sa grupom Dharma, u Srbiji, 2017. New Spark Jazz Orchestra “Live” sa ženskim regionalnim big bendom čiji je vođa i pokretač, Jasna Jovićević Sekstet „Flow Vertical“ kod engleskog izdavača FMR Records 2018., kao rezultat istraživanja o svesnoj improvizaciji, Jovicevic/Miklos/Wojcinski Trio „Informal Shapes“ 2019., album slobodno improvizovane muzike.

  Poslednjih desetak godina takođe radi i u prosveti, kao predavač saksofona, muzičke teorije i istorije, metodike muzičkog, na nivou srednje muzičke škole i fakulteta. Momentalno je predavač na Višoj školi strukovnih studija u Subotici. Školujući se u Indiji, Sloveniji i Italiji, stekla je sertifikat učitelja hatha joge, završila edukaciju za operativnog trenera joge u Srbiji i vodi svoj joga centar “Iskra joga” u Subotici. Specijalizovala se u Nada jogi- joga koja koristi zvučnu frekvenciju kao glavni alat.

   Autor je i vođa umetničko edukativnih projekata za decu i savremenu umetnost kroz nevladinu organizaciju, Udruženje građana “Artrust”, čija je i predsednica. Najpoznatiji projekti su “Mjuziklaža”, “Improv Kolektiv Internacionalna muzička rezidencija”, “12 Tona muzike” i “ Zvuk ptica”, www.artrust.org.rs ,www.igraona.edu.rs i prvi regionalni ženski big bend New Spark Jazz Orchestra- Žene Balkana u džezu www.nsjo.org .

   Bavi se transdiciplinarnim istraživanjem improvizovane muzike, analizirajući čin stvaranja i izvođenja, performativnost i rodnost improvizacije. Takođe, istražuje uticaj i mogućnosti manipulacije moždanih talasa muzičkom improvizacijom kroz umetničko naučne projekte.