Marija Bajo

Marija Bajo (1989, Travnik) u osmoj godini upisuje osnovnu muzičku školu. Nakon završene Srednje glazbene škole „Jakova Gotovca“ i opće gimnazije u Novom Travniku 2008. godine, upisala je klavir na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu kod profesorice Olane Sijarić.
Uspješan studij potvrđuju nagrade s internacionalnih takmičenja kao što su druga nagrada u kategoriji klavirski duo na međunarodnom takmičenju Davorin Jenko u Beogradu i treća nagrada pijanističkom takmičenju Banjalučki bijenale. Učestvovala je na majstorskim radionicama renomiranih pijanista kao što su Vladimir Viardo, Sergio de Simone, Christopher Taylor, Kemal Gekić.

Nakon diplomskog koncerta u Sarajevu 2014. upisuje integrirani master studij klavira na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirala je kod profesora Ante Milića na završnom koncertu 2017. godine.

Od početka studija u Sarajevu sudjeluje u produkciji festivala i projekata na području kulture počevši s volontiranjem na Sarajevo film festivalu. Od 2011. godine do danas, radila je na: Sarajevo Chamber Music Festival, Balet fest Sarajevo, Sarajevo Sonic Studio, međunarodni književni festival Bookstan, itd. Koncertne sezone 2013/2014 Muzičke akademije u Sarajevu je bila asistentica prodekana za koncertnu djelatnost.

Trenutno radi u školi suvremenog plesa Ane Maletić u Zagrebu kao korepetitorica i profesorica klavira. Članica je INSAM Instituta za savremenu umjetničku muziku (Sarajevo).