Mersid Ramičević

Mersid Ramičević

Mersid Ramičević je kompozitor i izvođač savremene umjetničke muzike, rođen u Novom Pazaru 1981. godine. Pretežno radi u polju elektroakustične i akuzmatičke muzike, te u području participativnih umjetničkih praksi. Diplomirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu a master studije savremenog performansa i kompozicije završio je na Univerzitetu za muziku i teatar u Hamburgu. Takodje je zahvaljujući Erasmus+ programu studirao na akademijama muzike, drame i plesa u Talinu, Štokholmu i Lyonu. Sudjelovao je na Akademiji savremene muzike u Lucernu, pohađao Acanthes/IRCAM master kurs kompozicije u francuskom gradu Mecu i bio polaznikom programa “The Next Generation” u okviru Donauešingenskih Dana muzike u Njemačkoj.
U okviru klingt gut! simpozija o zvuku 2017., predstavio je svoj projekat Cooling The Music u Kampusu medija u umjetnosti u Hamburgu, a nastupio je i na S.T.R.E.A.M. festivalu u okviru Sound and Music Computing konferencije, septembra 2016. godine. Nadalje je učestvovao i na Grame Biennalu muzike i scene u lionskoj operi 2016., te u okviru više interdisciplinarnih projekata diljem Evrope a koji se tiču improvizacije, koreografije i plesa. Prošloga je ljeta uz podršku Pekarne magdalenske mreže i MMC Kibla iz Maribora, te u saradnji sa Muzejem narodnog oslobođenja u Mariboru, razvio projektni performans “Aperture” koji se tiče postindustrijske estetike zvuka, procesa industrijske obrade tekstila i tzv. društvene koreografije zvuka.
U Lionu je 2015. godine utemeljio Rip Dot Trio, ansambl za savremenu umjetničku muziku, čiji su članovi još i elektronski muzičar Zlatko Baračkai, te Martin Bliggenstorfer, lupofonista. Bio je stipendista hamburškog državnog Fonda za mlade talente, Studentskog centra Univerziteta u Hamburgu, hamburške Otto Stoterau Fondacije, a tokom osnovnih studija u Sarajevu bio je dobitnikom i Posebnog priznanja Fondacije Karim Zaimović za uspjeh na studiju i doprinos kulturnom stvaralaštvu Grada Sarajeva i Republike Bosne i Hercegovine.