Miron Konjević

Fotografija korisnika/ce Miron Konjevic.

Miron Konjević rođen je u Prijedoru, 07. 06. 1989. godine. Muzičku akademiju u Sarajevu upisuje 2008. godine, Odsjek za kompoziciju u klasi prof. Asima Horozića, gdje diplomira 2012. godine sa Fantazijom za simfonijski orkestar. Iste godine upisuje master studij na Odsjeku za kompoziciju i dodiplomski studij na Odsjeku za klavir, harfu, udaraljke i srodne isntrumente, smjer Klavir. Master studij kompozicije uspješno završava 2014. godine sa Simfonijom za veliki simfonijski orkestar, a na Odsjeku za Klavir, harfu, udaraljke i srodn einstrumente, smjer Klavir, diplomira 2016. godine, a master studije 2018.godine u klasi red. prof. Svetlane Chlaidze. Trenutno je apsolvent na Master studiju za klavir – korepeticija na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Aktivan je član KUD ,,Baščaršija” od 2007. godine, gdje obavlja funkciju rukovodioca orkestarskog ansambla, zatim akademskog ansambla Etnoakademik, čija izvođačka praksa se fokusira na tradicionalnu muziku Bosne i Hercegovine. Sudjeluje kao dio organizacionog tima, te kao i učesnik i izvođač na brojnim festivalima koji su organizovani pri Muzičkoj akademiji u Sarajevu uključujući: Majske muzičke svečanosti, Sarajevo Sonic Studio i Sarajevo Chamber Music Festival. Također učestvuje kao izvođač na Vareš Clasic Festivalu, na Danima Avde Smailovića u Visokom itd.

Tjekom studija sudjeluje na majstorskim radionicama sa renomiranim profesorima kao što su: Nigel Osbourne, Heiner Goebbels, Phillipe Manoury, Peter Ablinger i Vinko Globokar. Učesnik je ljetne akademije – 21. Internationale Sommerakademie Prag Wien Budapest 2011. gdje je dobio nagradu Komposition Preis gestiftet vom Soziale & Kulturelle Einrichtungen za kompoziciju skaEli pisanu za klarinet i klavir. Kompozicije su mu se izvodile u Austriji, te u Bosni i Hercegovini u okviru festivala Majske muzičke svečanosti i Sarajevo Sonic Studio.

Kao klavirista se usavršavao na masjstorskim kursevima i seminarima kod profesora kao što su: Ruben Dalibatayan, Ida Gamulin, Aleksandar Serdar, Cristopher Taylor, Alice Rajnohova, Elena Tarasova, Rita Kinka, Konstantin Krasnitski,Vladimir Milošević, Massimo Gon. Održao je brojne koncerte i nastupe u okviru studentskih koncerata, te mnogih drugih manifestacija. Aktivno svira čembalo, te ostvaruje uspješnu saradnju sa akademskim Gudačkim orkestrom. Dobitnik je stipendije Austrian Baroque Academy 2017. i 2018. godine, gdje je pohađao masterklase iz oblasti basso continuo i čembalo solo sa profesorima Jeremy Joseph i Aline Zyilberajch. Također se usavršava sa renomiranim čembalistima :Ottavianom Teneranijem, Anne Marie Dragosits, Frederik Hass i Pavao Mašićem.